Armand Sağ
Link
 

 

De Gebeurtenissen van 1915
   
 

De Gebeurtenissen van 1915

1. Wat weet u van het conflict dat plaatsvond in 1915 tussen de Armeniërs en de Turken?
Te veel om hier op te noemen; je zou even kunnen kijken naar enkele van mijn teksten hierover of anders op de site: www.dearmeensekwestie.nl

2. Hoe is uw relatie met de Armeniërs?
Met de Armeniërs die ik ken, is mijn relatie of erg goed door een inmiddels sterk gelijkende (Anatolische) cultuur, dan wel erg slecht omdat ze mij bedreigen met de dood. U snapt wel dat de eerste groep vooral Turkse Armeniërs zijn en de rest vooral Armeniërs buiten Turkije of in ieder geval (nakomelingen van) Armeniërs die al voor 1923 naar het buitenland vertrokken zijn.

3. Vindt u dat er een verzoening moet komen tussen de Armeniërs en de Turken?
Uiteraard, en onder leiding van Turkije komt die er ook. Zie bijvoorbeeld het bezoek van de Turkse president Abdullah Gül aan Armenië (onder meer in: http://www.armandsag.nl/papers/Diplomatie%20Turkije-Azeri-Armenie.html)

4. Wat heeft u tijdens uw opvoeding meegekregen over het conflict in 1915?
Helemaal niks, ik hoorde er pas op de Hogeschool van Utrecht over.

5. Wat is uw mening over de moord op de Turkse Armeense journalist Hrant Dink? Vond u hem te ver gaan in het uitten van zijn mening?
Hrant Dink had juist meegedaan aan een documentaire (Sarı Gelin) waarin hij juist hevige kritiek had op de houding van de Armeense Diaspora. Deze diaspora noemde Dink namelijk ook een 'verrader' wegens zijn sympathie voor Turkije. De moord was geheel onterecht en simpelweg bruut in scène gezet door een puber en enkele ultranationalistische Turken die op geen enkele manier representatief waren voor Turkije of het Turkse volk.

6. Vindt u dat de Armeense groep ASALA als een terreurgroep gezien moet worden?
Ik denk dat dit niet meer dan redelijk is, als men verantwoordelijk is voor de dood van meer dan 100 onschuldige diplomaten, burgers en staatsfunctionarissen. In Nederland is de zoon van de ambassadeur (te weten Ahmet Benler) op koelbloedige wijze gedood en de daders zijn nooit gepakt. Niet-Turkse historici (zoals prof. dr. Stanford Shaw en Samuel Weems) hebben aanslagen overleefd (een bomaanslag en molotovcocktail in het geval van Shaw) en daardoor gedwongen Amerika-Californie te verlaten en zich in Turkije te vestigen omdat Turkije ze wel bescherming aanbood.

7. Vindt u dat het erkennen van de Armeense genocide als eis gesteld moet worden aan Turkije voor toetreding in de EU?
Beslist niet, naast de Europese Unie (http://www.volkskrantblog.nl/bericht/77330) en Organization for Security and Cooperation in Europe (OSCE; http://www.hurriyet.com.tr/english/domestic/9337483.asp?scr=) accepteert ook de Verenigde Naties de term "genocide" niet voor de Armeense kwestie. Hiermee komt het aantal internationale diplomatieke instanties die spreken van "genocide" op nul. De eis is dus simpelweg ongegrond, aangezien de EU zelf ook niet wil spreken van een "genocide". De druk van Armeense lobby-activisten, gecombineerd met ASALA-terroristen, mag niet zwaarder wegen.

8. Hoe zou u het vinden als de Armeense genocide erkend wordt?
Even erg als men zou erkennen dat de Aarde plat is.Armand Sağ

2 april 2009

© Armand Sağ 2009

 

Copyright ElaDesign (disclaimer)