Armand Sağ
Link
 

 

Tweeslacht in de media
   
 

Tweeslacht in de media

Afgelopen weekend kreeg de Turkse eredivisieclub Diyarbakırspor te maken met hevige spreekkoren van de supporters van de tegenpartij. Hierop ontstonden er verschillende berichten in binnen- en buitenlandse media.

Zo berichtte De Telegraaf dat Diyarbakırspor zich per direct terugtrekt van de hoogste Turkse voetbaldivisie wegens de “anti-Koerdische slogans”.[1] Turksnieuws.nl en lokum.nl volgen De Telegraaf hierbij op de voet door grootschalig te verkondigen dat Diyarbakırspor inderdaad de Turkse voetbalfederatie de rug toekeerde.[2]

De Turkse media meldden echter weer dat Diyarbakırspor-voorzitter Çetin Sümer simpelweg dreigde met het niet willen spelen van de eerstvolgende competitiewedstrijd tegen het alom bekende Galatasaray, zolang de “racistische spreekkoren aanhouden”.[3] Welk medium heeft nu gelijk, vraagt u zich af? In dit soort gevallen loont het echter om tweetalig te zijn, zodat men ook de berichten in beide talen kan volgen.

Een kort onderzoek (zoals de persconferentie na afloop van de desbetreffende wedstrijd) wijst namelijk simpelweg aan waar de waarheid verborgen zit. Wat zijn nu de feiten? Op 1 november 2009 speelde Diyarbakırspor tegen Gaziantepspor in het zuidoostelijk gelegen Gaziantep. Het verloor deze competitiewedstrijd met 2-1 waardoor het op de 14de plek belandde, slechts twee punten boven de degradatiezone.[4] Tijdens de persconferentie meldt Sümer vervolgens dat hij overweegt de wedstrijd tegen Galatasaray niet te zullen spelen.

Nu ligt Diyarbakır en het Diyarbakır Atatürk Stadion in het zuidoosten van Turkije, een gebied waar van oudsher veel Koerden wonen. Diyarbakır wordt door sommige fanatieke Koerden zelfs omgedoopt tot ‘Amed’; de hoofdstad van een in de toekomst uit te roepen onafhankelijk staat Koerdistan. Het frappante aan deze hele situatie is echter dat de ploeg wiens tegenstanders spreekkoren zouden hebben geroepen ook uit hetzelfde gebied komt. Gaziantep ligt namelijk ook in het zuidoosten van Turkije, en staat ook bekend om het hoge aantal Koerden in de regio. De eerdergenoemde “anti-Koerdische slogans” en “racistische spreekkoren” lijken dus vergezocht, tenslotte zou Cambuur Leeuwarden ook niet één twee drie SC Heerenveen uitmaken voor “Kut-Friezen”.

Als we dan luisteren naar de spreekkoren (en de woorden van Diyarbakır-voorzitter Çetin Sümer) horen we dat het gaat om de volgende twee zinnen: “Kahrolsun PKK!” (vrij vertaald: “Weg met de PKK!”) en “PKK dışarı!” (letterlijk: “PKK naar buiten!”). Wat De Telegraaf dan bewoog om dit te verbasteren tot “anti-Koerdische slogans” is mij wereldvreemd, is het scanderen van “Weg met Al-Qaida en Osama!” dan ook meteen “anti-Arabisch” en “anti-islam” vraag ik me dan af?Armand Sağ

2 november 2009

© Armand Sağ 2009

 

Copyright ElaDesign (disclaimer)